Olej z drzewa długowieczności – moringa

Olej z drzewa długowieczności – moringa

Olej z drzewa długowieczności – moringa

Redakcja CudnaBielizna.pl access_time 30 stycznia 2019 chat_bubble_outline 0 comments

Z drzewa moringa powstają surowce o szerokim zastosowaniu leczniczym, żywieniowym i kosmetycznym. Kwiaty, liście, kora i korzenie tej rośliny charakteryzują się bardzo wysokim poziomem witaminy C, A, E, potasu, żelaza, białka i cennych antyoksydantów. Ziarna wykazują właściwości antybakteryjne. W kosmetyce, uznanie znajduje olej, który pomaga skórze zachować młody wygląd. To jednak tylko jedno z wielu kosmetycznych zastosowań tego oleju.

Pielęgnacja skóry

Właściwości pielęgnacyjne oleju moringa, wykorzystywane są już od starożytności. To bogaty w przeciwutleniacze, olej antyaging. Przede wszystkim, zmiękcza i wygładza skórę. Pomaga zachować odpowiednie nawilżenie, zapobiega utracie wody. Ponadto, aktywnie przyczynia się do odbudowy bariery ochronnej skóry. Stosowany jest więc przede wszystkich do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, zniszczonej, zwiotczałej. Wykazuje jednak również właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, oczyszczające i normalizujące. Warto jest stosować moringa olej w celu wyrównania poziomu sebum, delikatnego oczyszczenia porów i przywrócenia równowagi. Olej z powodzeniem może być stosowany w przypadku uszkodzeń, otarć, ugryzień owadów czy oparzeń słonecznych.

Olej bazowy

Ze względu na szerokie zastosowanie oraz łatwość łączenia z olejkami eterycznymi, olej ten używany jest również do wykonywania masaży. Już w czasach starożytnych, olej ten mieszano z kadzidłem i sokami roślinnymi. Posiada on właściwości wiązania związków zapachowych, dlatego stosowany olejek eteryczny, nie ulatnia się podczas masażu. Zalecane proporcje użycia oleju w mieszankach kosmetycznych to: do 95 %.

moringa olej

Pielęgnacja włosów i skóry głowy

Olej moringa może być wykorzystywany także do oczyszczenia oraz nawilżenia włosów i skóry głowy. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, olej ten może posłużyć jako środek do walki z łupieżem. Należy nałożyć olej na zwilżone włosy, wmasować w cebulki, a następnie dokładnie zmyć. Olej można stosować również jako maseczkę. W takim wypadku, olej spłukujemy po 30 minutach. Po tym zabiegu, należy dokładnie umyć włosy.  W przypadku suchych włosów, może być używany również bez spłukiwania, jako serum odżywcze, w małych ilościach.

Zapach i konsystencja

Lekka konsystencja, żółtawe zabarwienie, subtelny orzechowy zapach. Olej długotrwały, niewrażliwy na wysokie temperatury. Pod wpływem niskiej temperatury, tężeje. Olej należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zawartość kwasów tłuszczowych to w 65 % do 85 % kwas oleinowy oraz inne kwasy nienasycone.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów
content_copyKategoria

Brak komentarzy

comment Brak komentarzy

Jesteś pierwszy, zostaw komentarz

Prześlij odpowiedź

info_outline

Twoje dane są bezpieczne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowant.

*