Olej kokosowy – zdrowotne właściwości oleju

Olej kokosowy – zdrowotne właściwości oleju

Olej kokosowy – zdrowotne właściwości oleju

Marysia Jońska access_time 15 października 2017 chat_bubble_outline 0 comments

Dzisiejszym artykułem chcę przyjrzeć się bliżej zdrowotnym właściwościom leczniczym, które posiada popularny w ostatnim czasie olej kokosowy. Przez wielu demonizowany oraz uważany za szkodliwy, ponieważ zawiera wiele tłuszczy nasyconych. Z drugiej strony bardzo widoczny w codziennej diecie sportowców, trenerów, a nawet dietetyków. Jak to właściwie jest z tym olejem kokosowym? Warto mieć z nim do czynienia, czy może postawić na tradycyjne oleje jak olej rzepakowy lub słonecznikowy?

Unikalne połączenie kwasów tłuszczowych

Olej kokosowy zawiera prawie 90% tłuszczów nasyconych, przez co jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu nasyconego znanemu człowiekowi. W rzeczywistości badania naukowe wskazują, że tłuszcze nasycone nie są szkodliwe. To oznacza, że jest to kolejny mit na temat zdrowotnego oleju kokosowego.

Mniejsze łaknienie

Dzięki stosowaniu oleju w swojej diecie, możemy zmniejszyć łaknienie i w świadomy sposób jeść coraz mniejsze posiłki. Olej zmniejsza głód, co sprawia, że staje się interesującym produktem dla wszystkich, którzy walczą z otyłością lub chcą zrzucić kilka ponadprogramowych kilogramów. Posiada on trój glicerydy średnio-łańcuchowe, które spożywając w porównaniu z tymi o długim łańcuchu, możemy spożywać o wiele mniej kalorii. Oznacza to, że jego spożywanie przez dłuższych okres może pozytywnie wpłynąć na masę naszej sylwetki.

Ochrona dla włosów oraz skóry ciała

Często olej kokosowy jest stosowany jako kosmetyk dla nawilżania włosów, oraz ratunek dla suchej skóry twarzy, oraz ciała. Wzmacnia barierę lipidową skóry oraz poprawia jej wilgotność. Świetnie również sprawdza się jako produkt dla higieny naszych zębów oraz jamy ustnej. Eliminuje on szkodliwe bakterie w jamie ustnej oraz dba o świeży oddech. Stosowany często jako środek do płukania jamy ustnej.

Środek w walce z Alzheimerem

Wiele badań naukowych wskazuje, że trój glicerydy o średnim łańcuchu natychmiastowo poprawiają czynności mózgu oraz pozytywnie wpływają w walce z Alzheimerem. Olej zwiększa stężenie ciał ketonowych we krwi, dostarczając przy tym energie dla komórek mózgu. W ten sposób jest to potencjalny środek z objawami demencji.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów
content_copyKategoria

Brak komentarzy

comment Brak komentarzy

Jesteś pierwszy, zostaw komentarz

Prześlij odpowiedź

info_outline

Twoje dane są bezpieczne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowant.

*