Obrusy do obiektów gastronomicznych

Obrusy do obiektów gastronomicznych

Obrusy do obiektów gastronomicznych

Marysia Jońska access_time 11 kwietnia 2016 chat_bubble_outline 0 comments

Obrusy stanowią nieodłączną część pięknie nakrytego stołu. Nie tylko przyjmują postać wizytówki lokalu, ale również budują klimat i charakter panujący we wnętrzu. Rodzi się jednak pytanie, na co zwrócić uwagę stojąc przed koniecznością jego zakupu? Które modele najczęściej są wybierane przez znanych restauratorów?

Do codziennego użytkowania najlepiej sprawdzają się obrusy plamoodporne. Duży udział w tym zakresie odgrywa ogrom zalet, jakimi się charakteryzują. Po pierwsze, nie trzeba ich gotować, jak to jest w przypadku obrusów wykonanych z bawełny. Po drugie, nie niszczą się podczas intensywnego użytkowania, a co za tym idzie – częstego prania. A w dodatku są tańsze od tych wyprodukowanych z bawełny. Powłoka plamoodporna, odporna na zabrudzenia wynika z teflonowego wykończenia, które w dużym zakresie podnosi odporność mechaniczną tkaniny na zanieczyszczenia. Niestety, nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. Największym mankamentem, na który często zwracają uwagę restauratorzy jest powtarzalność wzorów. Najczęściej bowiem możemy spotkać modele wykonane w białym lub kremowym kolorze.

Cechy dobrego obrusu

Obrus na stół

Obrus może dodać uroku Twojej zastawie stołowej.

Właściciele lokali gastronomicznych jednym chórem przyznają, że idealny obrus powinien charakteryzować się czterema cechami. Przede wszystkim musi być łatwy w praniu i prasowaniu, powinien wyróżniać się eleganckim designem oraz niską kurczliwością. Najmniej wymagające w użytkowaniu są okrycia plamoodporne, choć największym urokiem cechują się modele wykonane z bawełny. Na szczęście można zawrzeć pewien kompromis pomiędzy tymi dwoma obrusami i zaopatrzyć się w fason bawełniany, wzbogacony dodatkiem poliestru. Jego obecność dodaje tkaninie delikatnego połysku, łatwiej układa się na stole, a także charakteryzuje się większą trwałością. Obrusy bawełniane wzbogacone poliestrem są w zasadzie trudne do odróżnienia od tych wyprodukowanych z czystej bawełny. Nie wymagają krochmalenia, a także nie wchłaniają wody.

Producenci tkanin dla obiektów gastronomicznych powinny stosować jedynie najlepsze jakościowo barwniki oraz środki chemiczne. W przeciwnym razie nasz obrus szybko straci na pierwotnym wyglądzie. Jego kolor zblednie, a materiał się skurczy. Optymalnie byłoby, gdyby był wyprodukowany ekologicznie, przy zastosowaniu jak najmniejszej ilości formaldehydów, o czym informuje specjalny certyfikat. Wtenczas mamy pewność, że nie zawiera substancji rakotwórczych. Wszystko to sprawia, że warto zaopatrywać się u znanych i cenionych producentów, gdyż niska cena zakupu nie ma absolutnie żadnego przełożenia na jakość towaru.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów
content_copyKategoria

Brak komentarzy

comment Brak komentarzy

Jesteś pierwszy, zostaw komentarz

Prześlij odpowiedź

info_outline

Twoje dane są bezpieczne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowant.

*